Συρράκο

Γραφικότητα και παράδοση

Ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά της Ηπείρου είναι το Συρράκο. Παλιό αρχοντοχώρι, χτισμένο στο χείλος μίας χαράδρας, βρίσκεται σε υψόμετρο1.250 μέτρων και άνω στο όρος Περιστέρι, σε απόσταση 52 χλμ. από τα Ιωάννινα. Η φύση, η ιστορία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ομορφιά συνδυάζονται με μοναδική αρμονία σε αυτό το χωριό – πατρίδα πολλών επιφανών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας ΙωάννηςΚωλέττης.

Η φύση

Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει στο Συρράκο είναι η χαράδρα που το χωρίζει από το διπλανό χωρίό, τους Καλαρρύτες. Στη χαράδρα, η ομορφιά της φύσης είναι μοναδική. Νομίζει κανείς ότι βλέπει όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και ανάμεσά τους ρέει ο παραπόταμος του Αράχθου, Χρούσιας ο οποίος πήρε το όνομα του από έναν γιο του Αχιλλέα. Στο Συρράκο υπάρχουν επίσης και τεράστιες εκτάσεις με βοσκότοπους οι οποίοι συνέβαλλαν και στην οικονομική ανάπτυξη του χωριού.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Το χτίσιμο του χωριού έχει πολύ μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Η θέση του (στο χείλος μιας απότομης χαράδρας) απαιτούσε και την ανάλογη εναρμόνιση των κτισμάτων. Έτσι, τα σπίτια είναι όλα φτιαγμένα από πέτρα, διώροφα και τριώροφα και με πολύ μεγάλη κλίση και πέτρινες σκάλες. Οι σκάλες εφάπτονται από τη μία μεριά στον πέτρινο τοίχο και στηρίζονται σε έναν τοξωτό τοίχο από την άλλη μεριά. Το άνοιγμα αυτού του τόξου επιτρέπει την είσοδο ανθρώπων και πραγμάτων στο κατώγι του σπιτιού. Τα καλντερίμια του χωριού είναι φτιαγμένα από πέτρα, το ίδιο και οι βρύσες του. Διαπιστώνει κανείς στο Συρράκο την απόλυτη αρχιτεκτονική αρμονία των κτισμάτων με τα στοιχεία της φύσης.

Η ομορφιά

Η ομορφιά είναι διάχυτη παντού. Στους ανθρώπους, στο περιβάλλον, στον αέρα, στο φαγητό, στις παραδοσιακές φορεσιές. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσει κανείς το Συρράκο με μία λέξη, η λέξη αυτή θα ήταν αρχοντιά. Στο παραδοσιακό σπίτι – μουσείο του Κ. Αυδίκου μπορεί κανείς να διαπιστώσει αυτή την ομορφιά μέσα από τα αυθεντικά έπιπλα, τα κεντήματα, τα πλεκτά και τα υφαντά του χωριού. Στο σπίτι του ποιητή του βουνού και της Στάνης Κώστα Κρυστάλλη μπορεί να απολαύσει το διάβασμα με τη σπάνια-ιστορική βιβλιοθήκη που διαθέτει.Λίγο πιο έξω από το Συρράκο μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας που πρόσφατα ανακατασκευάστηκε και έχει βραβευτεί διεθνώς, το σκαρφαλωμένο στο βράχο Μοναστήρι της Κηπίνας και πολλούς άλλους οικισμούς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αλλά και σπάνιες περιπατητικές διαδρομές σε μοναδικά μονοπάτια.

Φύση, Ιστορία, Αρχιτεκτονική και Ομορφιά σας περιμένουν σε έναν ακόμα μοναδικό τόπο της χώρας μας.

Το Συρράκο.

 

Πηγή:http://www.alpha123.gr

Επικοινωνία

Στείλτε μας το μηνυμά σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα

Υπεύθυνος επικοινωνίας για κρατήσεις-πληροφορίες Θάνος Τέφας
Κιν.: +30 6946973147
Τηλ.: +30 2651053006 (σταθερό)
email: thanasistefas1989@gmail.com

Φόρμα Επικοινωνίας

Βρείτε μας

Συρράκο Ιωαννίνων
Συρράκο, 44001
Ελλάδα

Υπεύθυνος επικοινωνίας για κρατήσεις-πληροφορίες Θάνος Τέφας
Κιν.: +30 6946973147
Τηλ.: +30 2651053006 (σταθερό)
email: thanasistefas1989@gmail.com

Ακολουθήστε μας

Χάρτης

© Copyright 2021 CASA LA NOI

powered by iframe